Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2014 11:12 - ТРИ ФИНАНСОВИ КАПАНА ПРИ ПОДГОТОВКА ЗА УЧИЛИЩЕ - КАК ДА ГИ ИЗБЕГНЕМ?
Автор: hrel Категория: Бизнес   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.09.2014 12:37


Лятната ваканция е към края си, но докато децата все още се забавляват пълноценно, родителите вече са настроени на вълна подготовка за новата учебна година. От гледна точка на семейния бюджет, при това точно след семейната почивка, месец септември се оказва сериозно предизвикателство. Ето и най - честите капани, с които се борят семействата в този момент, както и нашите съвети как да ги преодолеете:

 

1. Да отидеш директно в магазина.

Всяка година семействата харчат няколкостотин лева преди началото на учебната година за закупуването на нови продукти, свързани с ученическия живот на децата си. Проучване показва, че най – често пазаруваните продукти са: тетрадки, пишещи средства, дрехи, обувки, раници и кутия за сандвичи. Първият ни съвет преди да посетите най – близката книжарница е да се опитате да „напазарувате“ в къщи. Необходими са ви не повече от два часа, в рамките на които да направите ревизия на всички използваеми материали, които към момента са налични в дома ви. Отделете ги. Подредете ги и ги пребройте. Направете списък. Ако срещу списъка нанесете и приблизителната пазарна цена на нови такива продукти в магазина, ще се изненадате от сумата, която веднага спестявате от семейния бюджет.

Ревизирането на гардероба на детето е другото голямо перо, от което можете да направите намаление на бюджета. Не се подлъгвайте от все още топлото време и големите летни разпродажби към момента. Много скоро след началото на учебната година времето ще се промени и децата ще имат нужда от все по – топли дрехи. На този етап е достатъчно да поддържате минимален набор от удобни дрехи и обувки, като това спокойно могат да бъдат миналогодишните такива на детето. Понякога е достатъчно да закупите просто един нов моден аксесоар – колан, диадема или нов чорапогащник например, с които да освежите гардероба на детето си.

 

2. Пазаруване без план

Средно списъкът с продукти за училище съдържа между 18 и 20 продукта. Ето защо е не просто практично, но и прагматично да направите вашият списък за пазаруване и да помислите за сумата, която сте склонни да отделите за всеки един от предметите в списъка. Не забравяйте да съпоставите този списък с предишния, в който вече сте изредили с какво разполагате към момента и да намалите количеството и дори броя от продукти в основния ви план.

Следващата стъпка, която ви препоръчваме да направите, е да разговаряте с детето. Много е важно да обсъдите неговата визия за необходими продукти. Тук е и вашата роля като родители да преговаряте за налагане на списъка „Необходими предмети“ срещу списъка „Желани предмети“. Бъдете търговци.

Последната стъпка, преди да се запътите към магазина, е да проверите всички налични и предлагани отстъпки. Това може да са ваучери за пазаруване, с които разполагате или просто изгодни промоции, за които сте прочели в брошурите в пощенската ви кутия. Изберете основен магазин, вземете списъка със себе си... плана е готов, остава да го изпълните.

 

3. Пазаруване на едро.

Ако сте търговец на едро този тип пазаруване има смисъл. Но така ли е от гледна точка на ежедневието на едно дете? Мисля, че сами знаете отговора. Има продукти, които ако бъдат закупени в големи количества, само за да спестим пари от намалената единична цена, биха могли с години да останат неизползваеми. Това, че даден артикул в момента е на разпродажба, не го прави необходим за ученика. Обърнете внимание на списъка си. Там сте попълнили и предполагаема необходима бройка от всеки артикул, както и сумата, която разумно бихте похарчили. Стремете се да се придържате към този списък и не се поддавайте много на изкушение от пазаруване на едро. Ако все пак промоцията е много добра, ето и един съвет: комбинирайте се заедно с още няколко семейства, като закупите сравнително по – голямо количество материали – например хартия, тетрадки, сини химикали. Разделете след това продуктите според личните списъци, разделете и сумата според единичната цена на всеки артикул... и ще се изненадате от отстъпката, която току що умно изработихте в семейния бюджет.


Това са най – често срещаните капани, които съпътстват подготовката на родителите за началото на учебната година на децата. Разбира се, търговците не са за подценяване и в желанието си да направят бърза печалба, стават доста креативни в промоциите си. Ако все пак се опитате да избягате поне тези препятствия и се вслушате в съветите ни, възможно е да посрещнете началото на учебната година без излишен стрес и преразход в семейния бюджет.

Пожелаваме успешна учебна година на вашите ученици, а на вас – много спокойствие, търпение и гордост от успехите на децата ви!



Тагове:   училище,   съвет,   финанси,   капан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hrel
Категория: Бизнес
Прочетен: 25998
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930