Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2014 11:13 - Пет съвета за стартиране на кариера в Човешките Ресурси
Автор: hrel Категория: Бизнес   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0



 През последните няколко години все по - често интервюирам млади специалисти без опит, които твърдо са решили да правят кариера в областта на Човешките Ресурси (ЧР). Това, разбира се, много ме радва. Специалностите, които те са току що завършили в университетите, са различни - от по - общ икономически профил, през трудова и организационна психология до управление и развитие на Човешките Ресурси. Общото между всички обаче е тяхната силна мотивация да намерят постоянна работа точно в тази професия и да започнат да градят кариерата си като професионалисти човешки ресурси. В същото време функцията по управление на човешкия капитал през годините претърпя много промени и вече далеч не е чисто административна роля. Човешките ресурси се считат за стратегическа функция на управлението на организацията. Ето защо и привличането в екипите на млади специалисти със страст да участват в трудната задача по управлението и развитието на човешкия капитал на компанията става стратегически важна задача.

 

Ето и няколко съвета как да откриете и спечелите първата си роля на специалист Човешки Ресурси.

 

1. Изследвайте различни области от Човешките Ресурси.

В началото на кариерата си вероятно няма да знаете коя точно сфера от ЧР ви привлича най - много. Ето защо трябва да проучите различни възможности. Четейки обяви за работа, обърнете внимание на подробностите - описание на задълженията и необходими компетенции. Допълнително потърсете в Интернет пространството профили на различни длъжности от ЧР. Запознайте се със специфична терминология и помислете как можете да поставите думи от ЧР речника във вашето резюме.

 

2. Присъединете се към професионална общност по Човешки Ресурси.

Професионалните асоциации предполагат плащането на годишен членски внос, но в същото време предоставят достъп до различни ресурси и събития. В България основната професионална асоциация е Българска Асоциация по Управление на Хора (http://www.bapm.bg). Най - голямата в световен мащаб асоциация, посветена на управление на човешките ресурси, е Society for Human Resource Management (http://www.shrm.org). Възползвайте се от информацията, която предоставят тези организации, както и разширявайте мрежата си от контакти чрез посещението на различни събития, които се провеждат регулярно.

 

3. Бъдете реалисти в очакванията си по отношение на работата.

Няма значение колко добре сте се справяли в Университета или колко добри са референциите ви, бъдете реалисти по отношение на ангажиментите, които предстои да поемете. Без натрупан опит и професионални умения и само с наличието на огромна доза ентусиазъм все пак ще започнете кариерата си от най - ниското йерархично ниво.

Добре е дори от това начинаещо ниво да си поставяте цели, но те отново трябва да бъдат реално изпълними. Например вместо да си поставите за цел "След пет години да бъда Мениджър Човешки Ресурси в голяма организация", нека ваша цел бъде"Следващите пет години да развия своите професионални компетенции във всички аспекти на ЧР и да започна трупането на управленски опит".

 

4. Участвайте в различни професионални мрежи и посещавайте събитията, организирани от тях.

"Нетуъркинга" напоследък стана не просто модерен начин за разширяване на деловите контакти, но търсен форум за обмяна на опит. Първо си направете добър професионален профил в www.LinkedIn.com. След това се присъединете към различни социални групи. В България има няколко много добри бизнес клуба, които организират редовни нетуъркинг събития. Повечето от тях се случват в София, но някои от клубовете вече имат и своите регионални представителства. Facebook също не е за подценяване. Все повече професионални събития, информация и възможности за работа се споделят в затворени групи в Интернет пространството. Възползвайте се от предоставената възможност да предложите своя профил на общността от специалисти човешки ресурси, както и да търсите отговори на въпроси, които ви вълнуват.

 

5. Потърсете позиции, свързани с доброволен труд, работа по заместване или стажове.

Има различни начини да натрупате някакъв специализиран опит преди да започнете първата си работа в ЧР. Проучете организации, които ви интересуват и кандидатствайте за обявените от тях стажантски програми. Много от тях в бъдеще прерастват в постоянно назначение. Но дори и това да не се случи, ви не само ще трупате ценен опит, но ще покажете на бъдещите си работодатели сериозността на вашите намерения. Да не споменавам отново за това, че ще разширите мрежата си от професионални контакти в бранша.

 

И последно - когато стигнете до мечтаното интервю, ето и няколко важни насоки:

  • Подгответе домашната си работа. Проучете компанията, в която отивате на интервю. Използвайте Интернет и контактите си. Запознайте се с официалната информация на сайта на компанията, като обърнете внимание на историята и ценностите на фирмата. Използвайте събраните данни да подготвите няколко много добри въпроса, които вие да зададете на интервюиращия.

  • Бъдете уверени. Колкото и нервни да се чувствате, не забравяйте, че работодателите търсят самоуверени, а не стеснителни кандидати. Може да ви звучи смешно, но какво ви пречи да потренирате малко поведението си с приятелите си?

  • Облечете се професионално. Когато се колебаете какъв дрес код да изберете, винаги е добре да предпочетете делово облекло пред ежедневно. И... ограничете използването на парфюм до разумно количество!

  • Усмихвайте се!

     

А сега - излезте навън и завладейте света! Желая ви много успех в преследване на мечтаната работа в човешките ресурси, както и сила и ефикасност при изпълнение на бъдещите ви начинания!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hrel
Категория: Бизнес
Прочетен: 25996
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930